Jótanácsok

A terepasztal szépsége abban rejlik , hogy mindig bővíthető .Fejleszti a gyermekek kreatív és manuális készségét, és minden generációnak, örömet szerez A terepasztalokat lehet egyszerű kivitellel, 1-2 körrel kezdeni, és az idő múltával, a fokozódó érdeklődésre való tekintettel, akár 4-6 körré varázsolni, 10-12 váltóval. Különböző technikai megoldásokkal pedig, egyedivé tenni külalakját és tudását Pl.: forgó zsámoly a vonatok elrendezésére, vagy fogaskerekű kiépítése a dombra.

A terepasztal méretét, jó előre, gondosan kell meghatározni, mert ha túl kicsi, nem fog olyan nagy és hosszú távú örömet okozni. A gyermek gyorsan kitapasztalja és nem tudja lekötni a figyelmét. A maximális méret nincs meghatározva. De a méreteknél mindig az ideális tárolóhelyet és az odavezető utat kell kigondolni. A tárolásra már vannak bevált ötletek, ilyeneket láthatunk az ÖTLETEK részben.

Az eddigi tapasztalataim szerint a HO kisvasutaknál az ideális méret a 180-190cm hosszúság, és a 90-100 cm szélesség. Ez az asztal lehetővé teszi 2-3 kör elhelyezését, akár 8-10 váltóval, 30 – 35 cm-es dombokkal, fogaskerekűvel.

A kivitelezésnél lehetőség van egy, vagy több dombra alagúttal, tavakra, erdőkre sziklás hegységre, fákra, bokrokra, különböző egyszerű vagy speciális házakra. Pl./ Szélmalom, vonatgarázs – ajtónyitással, mechanikus vagonbillentő szerkezet./ Elektromos szempontból, a terepasztal törpefeszültséggel működik, így veszélytelen.

Lehet egy, vagy több trafóval, elektromos váltókkal, pályaudvar előtti vonatstoppal, külső lámpákkal és a kisházakat belső világítással is felszerelve. Remélem, személyesen is találkozhatunk, hogy az önök leendő terepasztalát felmérjük és elkészíthessük. Tisztelettel: Ritter Rudolf / Gyakorló apa és terepasztal készítő /